Book Club: Christosul Universal

the-universal-christ-richard-rohr-book-club-bro-brother-bear-blog.jpg

“Ci Christos este totul in toate.”
– Coloseni 3:11


Niciodată n-am citit o carte atât de provocatoare ca Christosul Universal: Cum o realitate uitată poate schimba tot ceea ce vedem, sperăm și credem de Părintelui Richard Rohr. Oprițiva și aflați de ce trebuie să citiți aceasta carte.

Ideea

Părintele Rohr prezintă cartea cu grija și îndrâzneală, dedicând cartea la câinele lui, un labrador negru care a trecut din viață în brațele lui. El scrie: “Eu dedic această carte scumpul meu labrador negru de cincisprezece ani, Venus, pe care trebuia să-l dau la Dumnezeu în timp când am început să scriu această carte. Fară scuze, teologie ușoară sau teamă de erezie, pot spune în mod corespunzător că Venus a fost, de asemenea, Christos pentru mine.Ț Ultima parte a dedicării sale (Venus a fost, de asemenea, Christos pentru mine) stabilește tonul pentru restul cărții sale.

Cuvintele lui Părentele Rohr în Christosul Universal sunt elocvente, profunde, emoționantă și încredibil toate în același timp.

N-am fost niciodata separat de Dumnezeu, si nici nu pot fi, decat in mintea mea.
— Parintele Richard Rohr, Christosul Universal

Prima distincție făcută de Părintele Rohr este diferența între Isus și Christos. Oamenii sunt obișnuiți și audă “Isus Christos”, dar aceasta este o combinație incorectă și leneșă. Referința mai precisă este Isus Christosul. Aceasta pune întrebarea atunci: Ce este Christosul? În primul capitol, Rohr explorează acest mister și arată prin referințe scripturale și teologice că Christosul a existat de la început si, prin urme, “termenul Christosul nu poate fi egalizat cu Isus.”

Christosul Universal este împărțit în două părți: prima parte entitulată Un alt nume pentru toate celălalte care discută subiecte precum: Christos în noi și Christos în toate; bunătate originală și păcatul original; și o desăvârșire sacră. Cea de-a două parte este entitulat Marea comă, care discută subiecte precum motivul pentru care a murit Isus; fiind conectați împreună; perspectivele creștine de la est și vest; și diferențele dintre a auzi, cunoaște și a face.

De ce trebuie sa o cititi

Unii poate spun că această carte este eretică. Și poate că au dreptate. Dacă erezia înseamnă a merge împotrivă învățăturile contemporane creștine evanghelic conservator, atunci Părintele Richard Rohr este fără-ntrebare un eretic, și îmi place.

Rohr prevede această lucru și scrie: “Aceasta nu este erezie, universalism sau o versiune ieftină a unitarianismului. Aceasta este Christosul Cosmic, care întotdeauna a fost, care sa întrupat în istorie, și care continua să fie dezvăluită. Noi puteam să ajutam istoria și indivizii cu mult mai mult dacă am fi pentrecut timpul dezvăluind cum Christos este peste tot în loc să dovidim că Isus era Dumenzeu” (Parintele Richard Rohr, Christosul Universal).

Mesajul nostru central trebuie sa fie repetat: Dumnezeu iubeste lucrurile prin devenind ca ele. Il iubim pe Dumnezeu prin continuand acelasi tipar.
— Parintele Richard Rohr, Christosul Universal

Această carte vă va oferi o înțelegere mai profundă, mai mistică (întreagă) despre Christosul, care va schimba complet modul în care vă gândiți la credința voastra și modul în cum priviți pe oamenii în viața zi cu zi. Această schimbare în gândire paote pătrunde în fiecare aspect al vieții voastre. Cu toate acestea, Rohr nu o consideră o perspectivă nouă, în schimb, mai degrabă o revenire la ceea ce au înțeles primii creștini, dar care au fost mai târziu afectați de imperialism și creștinismului de vest.

Aceasta carte va fi o adăugare incredibilă pentru grupuri care citesc cărți și grupuri de studiilor biblice cu Ghidul pentru Grupuri. Christosul Universal cu siguranță va aduce conversații profunde cu noi perspective.